Jumaat, 14 Oktober 2011

Cerita selepas Aidilfitri

Agak lama saya tidak mengemaskinikan blog selepas Hari Raya Aidilfitri. Kini kita bukan lagi berada di bulan Syawal tetapi sedang menuju untuk menyambut Hari Raya Korban atau Aidiladha. Mungkin kerana sibuk atau sengaja buat-buat sibuk blog saya ini seakan usang seketika. Apatahlagi saya asyik sibuk fokus kepada blog saya yang versi Bahasa Inggeris. Namun, disebalik kesibukan itu, saya cuba mencelah untuk membuat entri terbaru.

Forum 1Malaysia

Semalam saya menjadi ahli panel dalam Forum 1Malaysia Menjana Tranformasi. Sebelum itu, saya telah dihubungi oleh pihak penganjur iaitu Persatuan Pengurusan Pembangunan (BDM)untuk menjadi ahli panel dalam majlis tersebut bersama dengan Encik Maliki Ibrahim, pensyarah pengurusan awam,Encik Zain Ahmad, pensyarah pengurusan pembangunan dan sahabat saya Saudara Norzaiful Zainal sebagai moderator. Pada mulanya wakil pelajar yang sepatutnya menjadi ahli panel ketiga bukanlah saya tetapi wakil daripada Majlis Perwakilan Pelajar (MPP) UUM. Saya menolak pada mulanya kerana saya bukanlah wakil pemimpin siswa yang layak untuk menjadi ahli panel tetapi setelah dipujuk oleh rakan-rakan, saya menerima juga. Tetapi, kebanyakan pemimpin MPP UUM tidak dapat menerima undangan forum ini kerana mereka mempunyai komitmen yang lain. Tetapi apa yang saya nampak bukan semua MPP sibuk dan sebenarnya ada seorang dua pemimpin siswa mengelak daripada menerima undangan ini. Apa sebabnya?Wallhua'llam.

saya (baju batik biru)

Perjalanan forum semalam berjalan dengan baik dan isu yang saya bawa mungkin dapat diterima oleh hadirin. Saya tidak mahu mengulas satu persatu secara terperinci intipati wacana tersebut cuma saya gembira kerana forum sebegini dapat mendatangkan manfaat kepada siswa-siswi UUM. Hadirin yang datang juga agak ramai. Tetapi saya percaya dalam kalangan mereka yang datang bukan semua datang kerana berminat dengan forum tetapi lebih kepada untuk mendapatkan sira dan sijil. Saya fikir amat berat jika ramai dalam kalangan siswa terutamanya Melayu yang datang ke majlis seperti ini hanya kerana mahukan sesuatu yang selain daripada ilmu. Nampak sangat kehadiran sebegitu tidak ikhlas.

Walaubagaimanapun tahniah diucapkan kepada persatuan BDM, pengarah projek Sassy dan seluruh ahli jawatankuasa pelaksana forum ini. Forum ini juga menjadi medium kepada saya untuk mengemukakan hujah saya serta menambah kemahiran insaniah saya.

Haji

Sebelum menutup entri post saya ini, saya ingin memberitahu bahawa kedua-dua ibu bapa saya telah berangkat ke Tanah Suci Mekah. Saya mendoakan agar kedua-dua ibu bapa saya selamat menjalankan ibadah haji dengan sempurna serta memperoleh haji mabrur. Insyallah, akan datang giliran saya pula untuk menunaikan rukun haji kelima itu. Amin.

1 ulasan:

aku gaban berkata...

insya'allah berjaya tunaikan rukun islam kelima tu..silap taip rukun haji daa abg muizz..haha
tumpang gembira mu smakin bjaya dude..teruskan. :)