Jumaat, 10 Disember 2010

Salam Takziah : Perginya Seorang Sahabat

Hari Jumaat 10 haribulan 12 2010 seorang sahabat saya telah kembali ke rahmatullah. Dia adalah kawan satu pengajian saya di UUM. Namanya adalah Hafizan Osman. Arwah dikatakan menghidap penyakit hati bernanah. Saya sempat menatap wajahnya buat kali terakhir di Hospital Sultanah Bahiyah di Alor Star.Sebenarnya dari hari Khamis lagi saya berniat untuk pergi melawatnya setelah diberitahu dia dimasukan ke dalam Unit Rawatan Rapi (ICU).

Antara teman-teman lain yang turut sama melawat arwah buat kali terakhir adalah Wan Syarifuddin, Faizal Ikhir Johari, Amer Izzuddin, Khalifa Omar, Akhmar, Maswari, Nabila Huda, Shahrul Ezwan, Roslan, Haffet serta Affendy.Antara pihak lain yang hadir adalah Penolong Pendaftar Encik Budiman, Dekan Colgis, Professor Madya Dr Ahmad Martadha, felo-felo serta seorang wakil MPP. Pada ketika itu jugasaya dihujani dengan panggilan telefon dan SMS apabila saya menyebarkan pemergian arwah. Terdapat juga seorang dua pensyarah yang menghubungi saya apabila mendapat berita tersebut.Di dalam lamanweb sosial seperti Facebook juga telah digunakan untuk memberitahu perkhabaran pemergian arwah Hafizan.

Saya bukanlah seorang individu yang rapat dengan arwah tetapi saya mengenali dia seorang yang periang dan peramah. Dia boleh bergaul dengan semua orang. Ketika saya melihat arwah di bilik jenazah saya terkedu dan sebak. Terkenang pula saat saya dengan dia bersama kawan-kawan yang lain.

Saya berdoa agar Allah S.W.T mengampuni dosa-dosanya serta menempatkan dia dikalangan orang-orang yang beriman. Saya juga berharap keluarga arwah bersabar dan tabah dalam menghadapi ujian daripada Allah S.W.T ini. Kepada kawan-kawan dan pengikut-pengikut blog saya ini, marilah sama-sama kita sedekahkan doa arwah Hafizan. Al Fatihah.

2 ulasan: